7 tärkeää lisäravinnetta

Me olemme suunnattoman onnekkaita tässä ajassa. Saamme kokea, nähdä ja oppia asioita, mitkä ovat ennen olleet vain harvojen ja valittujen etuoikeuksia. Kaikessa kehityksessä ja muutoksessa on kuitenkin myös omat haasteensa. Yksi seikka on viljelyssä, erityisesti tehoviljelyssä käytetyn maaperän köyhtyminen. Tämän myötä meidän ruoassamme on tapahtunut ravinteiden määrän lasku. 1900-luvulla kehitetty sanonta ”omena päivässä pitää lääkärin loitolla” voitaisiin tänä päivänä sanoa ”5-10 luomuomenaa päivässä pitää ehkä lääkärin loitolla”. Se mikä oli ennen, ei päde enää tänä päivänä. Mutta niinkuin kaikessa tuppaa tapahtumaan, haasteet luovat uusia mahdollisuuksia. Ravinnon lisäksi on tänä päivänä valittavana satoja erilaisia lisiä, jotka kaikki lupaavat maat ja taivaat. Onko näissä mitään perää ja kuka yleensäkin tarvitsee ravintolisiä? Vai onko niin, että tänä päivänä me kaikki tarvitaan jonkinlaista lisäystä arkiarsenaaliimme? Tarkastelussa muutamia yleisempiä.

Muista, että parhaat lähteet ovat aina KOKONAISISSA ruuanlähteissä, joita on käsitelty mahdollisimman vähän, mieluiten ei ollenkaan. Jos tämä pohja ei ole kunnossa, mikään lisä ei silloin juuri hyödytä. Panosta kokonaisuuteen, jossa pienet palaset on tukemassa.

 

1. D-vitamiini

Meille Suomalaisille luultavasti tärkein lisä mietittäväksi on D-vitamiini. Niinkuin moni jo asian ymmärtää, kyseessä ei ole pelkästään vitamiini, vaan asia, josta hormonimme koostuvat. Ja jokainen haluaa, että hormonit ovat toiminnassa, niiden määrittäessä lähes kaikki elintoimintomme. D-vitamiini vaikuttaa suoraan vastustuskykyymme ja sitä kautta ehkäisevästi kymmeniin sairauksiin. Sitä tarvitaan mm. kalsiumin imeytymiseen, mikä meille näkyy monesti luun haurastumisina.

Vastavaikuttaja: A-vitamiini. Joten, jos haluat maksimoida D-vitamiinisi saannin, nauti nämä erillään.

Kuinka ottaa: Harvemmin kuulee lisäravinteita puhuttaessa mainittavan tapoja kuinka niitä voisi ottaa. Luonnon rytmejä tarkastellessamme, aurinko, josta d-vitamiini luonnollisesti muodostuu, paistaa tehokkaimmin aamusta ja päivällä. Tämä olisi hyvä aika ottaa kyseinen vitamiini, yhdessä rasvan kanssa, koska d-vitamiini on rasvaliukoinen aine. D-vitamiini luonnosta otettuna piristää, eli pitää hereillä, minkä takia myös ravintolisä olisi syytä ottaa aamun ja päivän aikana. Panosta d-3-muotoon.

Bonus tietona vielä semmoinen asia, että d-vitamiinin imeytymiseen tarvitaan tiettyjä reseptoreita, jotka aktivoituvat parhaiten unessa, jolloin keho lepää ja rakentaa elintoimintojaan. Eli nuku, jotta hyödyt tästä aurinko vitamiinista.

Paras lähde: Aurinko keskipäivällä nautittuna kohtuudella.

2. Kalaöljyt
Kalaöljyt ovat aiheuttaneet kovasti kohua terveyden ja hyvinvoinnin kentällä jo pitemmän aikaa. Yksi tärkeimmistä elementeistä on omega-3 rasvahapot, joista useilla meistä on puutosta. Heti alkuun on sanottava, että monet kalaöljyt eivät ole laadultaan parhaimmasta päästä. Monet tehdään kalojen jäännöksistä ja toimintatavoissa voi olla monta aukkoja paikattavaksi. Samaan hengenvetoon on myös sanottava, että todella moni voi hyötyä kalaöljyistä. Niillä on loistava vaikutus tulehduksien ehkäisemiseen ja jopa pienentämiseen, mikäli moinen tila kehossa on. Kalaöljyillä on hermoston toimintaan äärimmäisen positiivinen vaikutus, mistä yksi miellyttävimpiä vaikutuksia on aivotoiminta ja sen parantuminen.

Kalanmaksaöljy on yksi käytetyimmistä ja sen nimeen monet vannovatkin. Kasvissyöjät turvautuvat krilliöljyihin, phytoplanktoneihin ja muihin mikroskooppisen pieniin eliöihin. On myös hyvä muistaa, että kasviksista löytyvä omega-3 on eri muotoa, kuin kaloissa oleva. Elimistön täytyy muuntaa kasviksista, kuten pellavansiemenistä saadut omegat, kalaöljyihin vastaaviin. Muutos prosessi on haasteellinen ja vain muutama prosentti nautitusta aineesta saadaan EPA ja DHA muotoon, mitkä siis löytyvät kaloista.

Kikkoja: Mikäli käytät kalaöljyjä, voit panostaa myös astaxanthiniin, mikä on yksi luonnon voimakkaimmista solusuojelijoista. Tämä suojelee kalaöljyjen härskiintymistä, mikä on seikka mitä kannattaa tarkastella myös. Henkilökohtaisesti suosin ilta aikaa kalaöljyjen ottamiseen. Luultavasti hyödyt siitä mihin aikaan tahansa otettuna. Pyrkiessäni seuraamaan luonnon rytmejä luonnon, olen kokenut tämän itselleni toimivaksi. Tämä antaa myös yöaikaan elimistölle palikoita, joilla se voi pienentää tulehduksia, palauttaa fyysisistä harjoitteista ja rakentaa uusia hermosto yhteyksiä.

Paras lähde: Villinä eläneet pienkalat, kuten muikku ja erityiseti särki! Syö särkeä, se kasvattaa järkeä. Myös merenelävät ovat loistava lähde. Kasvissyöjille pellavan/chiasiemenet, merilevät ja mikroskooppiset otukset.

Suositus: Kalaöljy

3. Monivitamiinit
Monivitamiinit ovat varmasti olleet monella mukana jossain vaiheessa elämää. Jälleen on muistutettava, että parhaat lähteet ovat kokonaisissa ruuanlähteissä. Otetaan vaikka pinaatti, jossa on n.15 000 aktiivista ainesosaa. Monivitamiini parhaasta päästä! Jos kuitenkin koet, että tarvitset vitamiini & mineraalitankkausta, on monenlaisia tuotteita valittavana. Koen, että luonto tietää parhaiten kuinka luoda yhteistyötä mineraalien kesken. Tämän takia kannattaa valita monivitamiineja, jotka ovat tehty kokonaisista ruuanlähteistä. Tällöin varmistutaan siitä, ettei saada yliannostuksia, vaan kaikki tasapainottavat tekijät ovat mukana. Esimerkiksi kalassa on d-vitamiini tasapainottamassa e-vitamiinia, jotta siitä ei saada yliannostusta. Monivitamiinit voivat tehostaa myös muiden ravintoaineiden imeytymistä, joten se voi olla loistava lisä ravitsevaan ja kokonaiseen ruokavalioon.

Suurin osa vitamiineista piristää, joten nauti ne aamulla tai päivällä, jotta saat nukuttua yösi rauhassa ja leväten.

Paras lähde: Monipuolinen ruokavalio, jossa kasvikset, juurekset, marjat ja muut mukavat kamut ovat läsnä päivittäin. Mieti sateenkaarta ja syö sen värit päivittäin.

Suositus miehille: Male Comblex

4. Magnesium

Magnesium on yksi tärkeimmistä mineraaleista, josta meillä on jälleen kerran puutoksia. Yksi huomioitava asia on magnesiumin tarpeellisuudesta d-vitamiinin imeytymiseen. Palaset yhdistävät toisia ja tekevät palapeliä selkeämmäksi hahmottaa. D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin imeytymiseen, magnesiumia tasapainottamaan kalsiumia ja mahdollistamaan d-vitamiini imeytymisen. Mistä meillä Suomalaisilla olikaan puutosta?

Paras tapa ottaa magnesiumia lisäravinteena on illalla, sen rauhoittavien ominaisuuksien takia. Uneen helpottaa pieni määrä magnesiumia, liian suurella saatat joutua yöllä nousemaan vessaan, mikä ei ole levolle kaikkein paras asia.

Parhaat lähteet ravinnosta: Raaka kaakao, kuivatut yrtit, siemenet, kuten seesam, kurpitsan ja auringonkukansiemenet, pähkinöistä manteli, cashew ja parapähkinä. Muista myös lehtivihreä.

Suositus: Magnesium

5. Sienet

Lääkinnälliset sienet ovat meillä kotomaassa saaneet suunnatonta näkyvyyttä monessa mediassa. Tunnetuimpana tietysti pakurikääpä. Tämä kyseinen ryhmä ollaan toki huomioitu jo satoja ja tuhansia vuosia eri kulttuureissa, kuten esim. kiinalaisessa lääketieteessä, jossa reishi-nimistä sientä ollaan käytetty jo aikoja tukemaan elimistön luontaista vastustuskykyä. Yksittäisenä osana, tämä lienee parhaimpia tapoja vahvistaa valkosolujen toimintaa. Paras tapa saada lääkinnälliset osat imeytettyä on yhdistää sienet c-vitamiinipitoisten ruokien kanssa. Valitsetpa sitten ulkomaalaisen Camu Camun tai kotimaisen mustaherukan lehden, niin mainittakoon, että c-vitamiini ei tykkää kuumennuksesta, mikäli kuppisi on höyryävä. Suurin vaikutus saadaan otettaessa tyhjään mahaan ja kiireettömästi nauttien.

Suositus: Sienikahvi sekä proteiinilisä

6. Kurkuma/Kurkumiini

Kurkumasta löydetty ainesosa nimeltä kurkumiini on saanut valtavan hyviä tutkimustuloksia monessa yhteydessä. Mutta mikäli kehossasi ei ole äärimmäisen vakavaa tilannetta, niin suosi hyvä ihminen kokonaista kurkumaa valmisteiden sijaan. Löytyy varmasti pienimmästäkin kylän marketista. Saat makua ruokiisi pillerin sijaan. Yhdistä mustapippurin kanssa, jolloin saat huomattavasti suuremman imeytymisen.

7. Probiootit

Probiootti eli elämän puolesta. Hyvälaatuiset bakteerit määrittävät n.80% vastustuskyvystämme, joten näihin kamuihin kannattaa todellakin panostaa. Bakteerit vaikuttavat ravinteiden imeytymiseen ja niiden käytettävyyteen kehossamme. Koska tarkoitus on ”vallata” suolisto hyviksillä tukkoisten sijaan, niin kannattaa nauttia maitohappobakteerit tyhjään mahaan.

Paras lähde: Itse tehty hapankaali, ystävien kanssa väsäiltynä rumpujen ja laulujen soidessa taustalla!

Antoisaa kevättä ystävät!